top of page
  • shahistua

Італія


Італія

1. Як звали царя, що перебрався, за відомостями Вергилія, між 1326 і 1280 рр. до н. е. з району Трої на Апеннінський півострів?

2. У 1992 р., коли усю країну лихоманило через падіння курсу національної валюти, парламент вирішував важливішу задачу перенесення заходу з неділі на суботу. Депутати-католики ратували за перенесення, роблячи акцент на необхідність недільної меси. Опоненти ж висловлювалися за необхідність дотримання традиції. Який захід став причиною таких запеклих суперечок?

3. Туристи, що опинилися під враженням від Вічного міста, його краси і спокус, втрачають голову, а разом з нею і щось матеріальне, значно поповнюючи бюджет. Чий?

4. Як звали муляря, який, рятуючись від утиску феодалів, утік з Долматинського півострова і, переправившись через море, сховався в печері неприступної гори Монте-Титано в 301 р. н. е.?

5. Повідомлення про відкриття експедицією Васко да Гама морського шляху в Індію венеціанці назвали "гіршим з усього, що могло статися, окрім хіба що втрати свободи". Чого ж вони позбулися в результаті цього?

6. 24 липня в Італії відзначається свято Сан-Джовані. Як це свято називається у нас?

7. У 756 р. франкський король Пипин Короткий подарував Папі Стефану II Римську область, на якій той утворив Папську область, що проіснувала до 1870 р. А в 1929 р. уряд Італії уклав з папським престолом договір, що встановлює зовнішні межі. Чого?

8. Італійське законодавство забороняє брати з моря воду і приносити її додому, піддаючи порушників штрафам. Чим обумовлений цей закон?

9. У 1805 р. в Італії стали виникати таємні товариства для боротьби з французькими загарбниками. На півночі це було суспільство "адельфів" ("братів"), а на півдні - масонське братерство вугільників, збиралися вони в покинутих вугільних копальнях. Як звучала їх назва по-італійськи?

10. Що уперше відкрила королева обох Сіцилій Жанна I в 1347 р., намагаючись зупинити епідемію венеричних хвороб?

11. У італійському місті Реміні влаштований парк, де в зменшеному вигляді можна побачити усі пам'ятки країни. Як виглядають контури самого парку?

12. Щоб опанувати цю суто італійську професію, потрібно обов'язково уміти розбиратися в історії, топонімії, володіти декількома іноземними мовами і, звичайно, уміти плавати. Що за професія?

13. Під час пожежі в Турінському соборі Святого Іоанна Батиста пожежникові М. Трематоре вдалося розбити броньоване скло. "Лише за Божої допомоги можна було зробити це",- говорив він потім. Навіщо йому це знадобилося?

14. Данте, описуючи одяг Беатріче, що з'явилася в трьох кругах раю, пише:

У вінку оливи, під білим покривалом

З'явилася жінка, одягнена в зелений плащ

І в сукні вогні-червонім.

Що побачив в цих віршах Н. Бонапарт і утвердив через майже 500 років?

15. 1 січня 1848 р. жителі Мілана кинули палити. Групи патріотів патрулювали вулиці міста, вириваючи трубки і сигарети у особливо завзятих курців. Їх мало турбувало їх здоров'я і екологічна обстановка в місті, ця акція була спрямована проти австрійських окупантів, яка врешті-решт принесла плоди. У чому ж полягав задум її ініціаторів?

16. Починаючи з XII ст. в Італії стали реєструватися випадки самотопів, які до XIV ст. почастішали у Франції, до XVII ст.- у Англії, а з XIX ст.- по усій Європі і світу. Який італійський винахід цьому сприяв?

17. У Венеції поряд з Палацом дожів є міст, який прозвали Мостом зітхань. За що?

18. У 80-х рр. XX ст. в Італії був виданий закон, згідно з яким, перш ніж піти в ліс без зброї, кожен повинен скласти спеціальний іспит і отримати ліцензію. Яку?

19. У якому місті шанованим людям вручають на пам'ять золоту каравелу - символ міста?

20. Правила дорожнього руху забороняють проїзд трамваїв і автобусів по більшості центральних вулиць цього міста. Чому ж їх нікому ніколи не вдається порушити?

21. У середньовічній республіці Флоренції правлячим станом були пополани - місцеві простолюдини. Що повинен був зробити пополан, щоб на підставі закону від 1293 р. його записали в гранди?

22. Не так давно в Італії був підписаний мирний договір, що завершив війну, що мала місце майже 2000 років тому. Яку?

23. Який автомобільний номер в м. Піза є найприкметнішим, з точки зору математиків?

24. У всьому світі вона кругла і тільки на Корсіці - квадратна. Назвіть її.

25. У 1738 р. Марія Амалія Кристина, дочка Августа Саксонського, вийшла заміж за Карла Бурбонського - короля обох Сіцилий. У неаполітанському палаці вона виявила скульптури, виготовлені напередодні виверження Везувію. Краса їх привела королеву в захват, і вона попросила відшукати для неї нові. Що ж знайшли в результаті цих пошуків?

26. Це італійське місто в середні віки поставляло в Європу юристів, в XX ст.- поширений вид верхнього одягу і досі - маленьких собачок. Назвіть його.

27. Які установи з'явилися уперше в XV ст. у Франції завдяки лихварям з північної італійської провінції?

28. Скажіть по-італійськи "вождь".

29. Багато освічених середньовічних італійців - багачі і представники мистецтва - займалися розкопками, дістаючи античні твори. За що їх жорстоко переслідувала церква?

30. На карикатурі 60-х рр. XIX ст., що з'явилася в Європі, зображений чоловік на колінах, що надіває на ногу, увінчану короною, чобіт. Назвіть дійових осіб цієї карикатури.

31. Заможні батьки зараз дарують молодятам на весілля ключі від автомобіля, катера, квартири. А який ключ вручала в середньовічній Італії кожна мати нареченої молодій людині разом з рукою дочки?

32. Тиран Сіракуз Діонісій, що правив в V ст. до н. е., під страхом смерті заборонив розмовляти на вулицях. Як це позначилося на мові сучасних італійців?

33. У 1973 р. в Тоскані проводився конкурс наймайстерніших брехунів Італії. Чому саме це місто було обране для таких незвичайних змагань?

34. У XIII ст. з Палестини в Італію прибули 53 кораблі, в трюмах яких був незвичайний вантаж. Незабаром в Пізі відкрилося нове кладовище Кампо Санто, місця на якому коштували надзвичайно дорого і йшли нарозхват. Який зв'язок був між цими двома подіями?

35. Предки якого знаменитого італійця все ще сповідували язичництво, у той час коли цивілізовані європейці пізнали єдиного бога?

36. Під час зйомок фільму А. Тарковсого "Ностальгія" в Італії виступила з протестом італійська профспілка музикантів. Проти чого вони виступали?

37. По неаполітанському кодексу, в перелік необхідних інгредієнтів входять: борошно (тільки вищого сорту), пивні дріжджі, вода з морською сіллю, помідори і молоко кобили. Вірніше не саме молоко, а молочний продукт. Який саме?

38. По-італійськи citta - місто, а точніше, стара його частина. А як по-італійськи буде "маленьке місто, кремль"?

39. Що в Італії в епоху Відродження називали "живою архітектурою"?

40. У Венеції і інших річкових містах Італії проводилися жартівливі сутички, що увійшли до історії під назвою "джуоко дель понті". Ці битви - улюблений сюжет гравюр тієї епохи. У вікнах і на дахах будинків зображували численних уболівальників, але на передньому плані зазвичай малювали гондольєрів, хоча ті безпосередньої участі в іграх "джуоко дель понті" не приймали. Яку роль грали гондольєри в цих битвах?

Відповіді

1. Італ (по його імені дістало назву плем'я, а потім і увесь півострів).

2. Футбольні матчі національного чемпіонату.

3. Місцевих злодіїв, що славляться на весь світ своїм мистецтвом і яких тут не менше, ніж туристів.

4. Маріно (засноване ним поселення стало кістяком республіки-анклава Сан-Маріно).

5. Вони втратили монополію на торгівлю прянощами, яка здійснювалася через сушу.

6. Івана Купала.

7. Ватикану.

8. Державною монополією на виробництво і торгівлю сіллю.

9. Карбонарії (від латинського "carbon" - "вугілля").

10. Перший в Європі бордель.

11. Він має форму чобота, тобто повторює контури Апеннінського півострова.

12. Гондольєр.

13. Щоб врятувати турінську плащаницю.

14. Кольори національного прапора Італії.

15. Габсбургська монархія, монополизувавши тютюнову промисловість, утримувала на її прибутки окупаційну армію.

16. Утворення страхових компаній провокувало випадки самозатоплення хазяями старих судів.

17. Він веде у в'язницю.

18. На право збору грибів.

19. У Генуї (так городяни натякають на те, що колись вона вважалася владикою морів. До того ж вона батьківщина Х. Колумба).

20. Тому що у Венеції (а це саме вона) центральними вулицями є канали.

21. Тяжкий злочин, оскільки це розглядалося як пониження соціального статусу, внаслідок чого вони втрачали усі політичні права.

22. Третю Пунічну (виявляється, весь цей час Італія знаходилася у стані війни з Тунісом і Алжиром - наступниками Карфагена!).

23. ПІ - 31415.

24. Піца.

25. Міста Геркуланум, Стабію і Помпеї, засипані попелом під час виверження.

26. Болонья.

27. Ломбарди.

28. Дуче.

29. За те, що вони викопували на світ божий язичницькі ідоли.

30. Гарібальді і король Еммануїл II.

31. Ключ від поясу вірності.

32. Вона надзвичайно багата жестами.

33. Це батьківщина Карло Коллоді(знаменитого казкаря).

34. У трюмах кораблів була "свята земля", розсипана на новому кладовищі.

35. Паганіні (від латів. "paganus" - "язичник").

36. Проти того, щоб музику до його фільму писав російський композитор. (Адже добилися-таки свого!)

37. Сир (рецепт піци).

38. Цитадель.

39. Акробатику.

40. "Джуоко дель понті" - битва на мосту, битва за захоплення того або іншого моста, а гондольєри виловлювали бійців, що звалилися у воду, щоб ті не потонули.


10 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Японія

1. У усіх різноманітних композиціях вкебани обов'язково є присутніми три компоненти: наприклад, квітка, гілка і трава. Два з них символізують небо і землю. А що символізує третій? 2. Ця тварина допомо

Франція

1. Що французи називають "пастушкою хмар"? 2. Мова французів надзвичайно багата мімікою і жестами. З їх допомогою вони можуть виразити усе на світі: і несхвалення, і недовіру, і перевагу, жаль, легке

США

1. Які землі колоністи викупили у місцевого вождя за коробку намист, дві бочки тютюну, 6 мушкетів і 3 пари черевиків? 2. 4 червня 1888 р. конгрес штату Нью-Йорк прийняв білль про скасування страти чер

bottom of page