top of page
  • shahistua

Японія


1. У усіх різноманітних композиціях вкебани обов'язково є присутніми три компоненти: наприклад, квітка, гілка і трава. Два з них символізують небо і землю. А що символізує третій?

2. Ця тварина допомогла японцям захистити гусениць шовковичного черв'яка, за що і було ними обожнено у вигляді богині щастя і удачі Манеки Неко. Тепер їх в Японії більше, ніж в якій-небудь іншій країні. Назвіть їх.

3. З цього витривалого матеріалу в Японії здавна робилися усі вуличні і кімнатні ліхтарі, стіни домов-седзи, сукні і багато що інше. Виготовляти його тут почали на 500 років раніше європейців. Назвіть цей матеріал.

4. Дивлячись на корінне населення японських островів - айнів, можна припустити, що вони пішли від біблейського Ісава. Чому?

5. Торкання піхов меча самурая, згідно з кодексом честі бусідо, означало смертельний поєдинок, незалежно від намірів, навіть між друзями. Самураї вимерли, а традиція живе досі. У якій формі?

6. У японських лікарнях немає поверхів і палат під номером 4. Яка особливість ієрогліфів "винна" в цьому?

7. Нащадок богині Аматеру - Нінігу залишив небо і одружився на Землі. Ким був його син?

8. Японець вчиться робити це в 10 разів повільніше за європейця, але, навчившись, робить це в 4 рази швидше. Що?

9. Несистемне планування Токіо доставляє немало незручностей. Японці сумно жартують, що упустили дві можливості перебудувати місто. Перша - землетрус 1923 р. Назвіть другу.

10. У Молдавії, Криму і Закарпатті кожну весну можна спостерігати це видовище, але тільки японці зробили з нього національне свято. Щоб стати його свідком, вони приходять на місце на добу раніше терміну. Чого ж вони чекають із завидним азіатським терпінням?

11. Щоб стати клієнтом унікального японського банку і відкрити рахунок, досить прийти туди у супроводі свого хазяїна. Для кого він призначений?

12. Для чого, згідно з національним звичаєм убасуті, людей похилого віку, що знесиліли, відносили в гори?

13. У японців не прийнято урочисто відмічати круглі в нашому розумінні дати. Найзначніша дата у них - 61 рік. Що вона символізує?

14. Наслідуючи девіз "Усьому своє місце"!, японці здавна ділять жінок на три категорії: перша - для продовження роду (дружина), друга - для душі (гейші). Для чого призначена третя категорія жінок?

15. Японці учать свою дитину цьому з раннього дитинства. Він повинен робити це при зустрічі, при розлученні, укладенні оборудки і невдачі, коли йому боляче і коли йому соромно. За яких обставин це робимо ми?

16. У Японії впродовж тривалого часу видавалися закони, які врешті-решт заборонили обіди-тризни з рибою фугу. Діти самураїв, які їх влаштовували, втрачали спадки, а родичі простолюдинів піддавалися страті. Чому?

17. Японці вважають це білим сухим вином і ображаються, коли хтось називає це горілкою. Що це?

18. Айра - засновник касти тих, що "стоять попереду". Як їх називають у всьому світі?

19. Щорічно в Японії гине від "каросі" до 10 000 чиновників. Третина інших боїться лягти його жертвою. Влада не визнає термін "каросі" медичним. Від чого ж гинуть працелюбні і дисципліновані японці?

20. У 1281 р. біля острова Кюсю загинув флот монгольського хана Хубілая, роблячи другу спробу висадитися і захопити острови. "Божественний вітер", що сприяв цьому, не допоміг Японії під час Другої світової війни. Як на японській мові звучить "божественний вітер"?

21. У зв'язку з якими подіями уряд Японії двічі підвищував на 20 000 ієн зарплату принцові Акіхіто?

22. Чому японські селяни використовували як добрива рибу замість гною?

23. У багатьох легендах японські ніндзя бігають по стелі. Це дійсно так, причому вони бігали з внутрішньої сторони кімнати. Упевнений, що в японських будинках це під силу будь-якому з нас. Чому?

25. Неписане правило забороняє дівчатам два дні підряд з'являтися на роботі в одному і тому ж наряді. Інакше товариші по службі можуть подумати, що вона... Що?

26. В середині XIV ст. японська казна, внаслідок багатьох міжусобних воєн, була спустошена. З цієї причини сегун Асікага Такаудзі, що володів, за свідченням сучасників, каліграфічним почерком, вимушений був продавати за гроші те, що у наш час роздають безкоштовно. Що ж?

27. У Японії вийшов підручник "Англійська мова у ванні", щоб учити його в стані релаксації. Що підручник рекомендує використовувати для запису замість паперу?

28. Досі в Японії існують три види підпорядкувань : дочок - батькам, дружини - чоловікові, а вдови - ?

29. Рибалки вважають її божеством моря, від якого залежить їх удача. Якщо вона потрапляє в їх сіті, то її обережно витягують, кладуть на пісок, поять саке і відпускають в море. Кому ж це так пощастило?

30. Столові ресторани і готелі Японії щорічно закуповують 11,3 млрд мірабаші. Газета "Асахі Трибун" заснувала солідний приз тому, хто запропонує раціональний спосіб використаних мирабаши. Що це за мірабаші такі?

31. Древня столиця Японії - Кіото рясніє чудесами: Золотий павільйон, Срібний павільйон, палац Кацура, але диво з чудес - сад Реандзі, створений ченцем Соамі. Це сад з каменів, яких там всього 15. Усі туристи прагнуть його відвідати і знайти там те, чого досі нікому не вдавалося. Що ж?

32. Який транспортний засіб придумав американець, знаходячись в Японії?

33. У деяких японських туалетах можна зустріти таке оголошення: ". адже ми не пісяємо у ваші попільнички". Відновите початок фрази.

34. Кого середньовічні японці описували таким чином: "У них котячі зелені очі, обличчя хворобливо жовтуваті, величезний ніс, червоне і жовте волосся, а мова - як у сорокопуда"?

35. Одного разу на машинах марки "Мазда", вже випущених в серію, був допущений брак. Ганьба! Президент компанії, скликавши членів правління, оголосив їм, що знижує свою річну зарплату на 5%. Чим відповіли ці нащадки самураїв на жест свого керівника?

36. В ході перепису населення 1995 р. з'ясувалося, що в Японії 145 млн віруючих на 120 млн жителів. Чому цей факт ні у кого не викликав здивування?

37. Красномовство, разом з каліграфією і ікебаною, відноситься до здавна культивованих мистецтв Японії. Конкурси з красномовства організовують міністерство закордонних справ, міністерство науки, мистецтва і культури спільно з газетою "Асахі Сімбун". Хто в них бере участь?

38. У японців Шоусвн - бог здоров'я, Ебісу - бог удачі, Дайкоку - щастя і удачі, Дуаошень - хранитель вогнища, Амепо Удзуме - богиня любові, Фукурокудзю - мудрості, Хоей - спілкування, веселощів, виконавець бажань, Дунфаншо - гармонії (инь-ян), Футен - мандрівників, Бендзайтен - покровитель жінок, Дзюродзин - бог безсмертя, Дракон - бог таємниць, сили духу, Карісісіфо - покровитель дітей. Як називаються їх зображення у вигляді брелків-талісманів, використовуваних для носіння ключів за поясом у вигляді противаги?

39. У Японії є таке правило: після того, як спортсмен, що навчається карате, отримує перший дан, плата за тренування зменшується у декілька разів або зовсім відміняється. Чому?

40. Після відходу цієї людини сучасний японець дістає дезодорант і обприскує приміщення. В середні віки японці після цього обкурювалися пахощами. Які люди викликали у японців таку реакцію?

Відповіді

1. Людини.

2. Кішки.

3. Папір (у світі налічують до 600 сортів паперу, але тільки в Японії її використовують так широко).

4. Айні (буквальний переклад із староєврейського Ісав - "волохатий").

5. Лівобічний рух.

6. Ієрогліф "4" схожий на ієрогліф "смерть".

7. Першим імператором Японії.

8. Пише.

9. Бомбардування, зрівнявше місто із землею.

10. Цвітіння сакури (різновид вишні).

11. Для обслуговування домашніх тварин.

12. Їх там залишали помирати, щоб не обтяжували сім'ю.

13. Початок нового життєвого 60-річного циклу.

14. Для плоті (повії).

15. Коли нам весело (йдеться про посмішку).

16. Багато віків існував звичай помирати серед друзів, отруївшись цим делікатесом.

17. Саке.

18. Самураї.

19. Від переробки.

20. Камікадзе.

21. З нагоди народження у нього дітей (адже продовження династії завжди було одним з головних обов'язків королів).

22. У Японії не було в достатній кількості ні корів, ні коней, отже, не було і гною.

23. У японських будинках стель немає взагалі, просто поперечні балки.

24. Землетрус.

25. Не ночувала удома.

26. Автографи (правда, і у наш час боксер Майк Тайсон ухитрявся продавати їх, знаходячись у в'язниці).

27. Запітніле дзеркало і палець.

28. Старшому синові.

29. Черепасі.

30. Палички для їжі.

31. П'ятнадцятий камінь. Він завжди затулений іншими каменями.

32. Рикшу.

33. "Не кидайте недопалки в пісуари.".

34. Європейців.

35. Понизили свою річну зарплату на 10%!

36. У Японії багато хто поклоняється одночасно і буддизму і синтоизму, що не суперечить цим релігіям.

37. Іноземці.

38. Нецке.

39. Після цього він, отримавши право брати участь в змаганнях, рекламує свою школу.

40. Європейці (запах ним, бачте, не подобається).


33 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Франція

1. Що французи називають "пастушкою хмар"? 2. Мова французів надзвичайно багата мімікою і жестами. З їх допомогою вони можуть виразити усе на світі: і несхвалення, і недовіру, і перевагу, жаль, легке

США

1. Які землі колоністи викупили у місцевого вождя за коробку намист, дві бочки тютюну, 6 мушкетів і 3 пари черевиків? 2. 4 червня 1888 р. конгрес штату Нью-Йорк прийняв білль про скасування страти чер

Китай

1. Що, згідно міфології, винайшов Цан Цзе, вивчаючи сліди звірів і птахів? 2. Самоназва Китаю Чжун Го - "серединна держава". Для них - він центр, а весь інший світ - околиця. Таке сприйняття світу мож

bottom of page