top of page
  • shahistua

Франція


1. Що французи називають "пастушкою хмар"?

2. Мова французів надзвичайно багата мімікою і жестами. З їх допомогою вони можуть виразити усе на світі: і несхвалення, і недовіру, і перевагу, жаль, легке і надзвичайне здивування, розгубленість, тугу і т. п. Саме тому французи вважають страшенно неввічливим, якщо ви розмовляєте з ними. Як?

3. Мало кому відомо, що недалеко від Парижу існує замок "графа Монте-Крісто". Хто його побудував?

4. У XVII - XVIII ст. версальський двір купався в розкоші, але європейці не знали лазень. Тому на картковий стіл короля ставилося блюдечко. Навіщо?

5. В середині 90-х років XVIII століття пані аристократичної Франції узяли моду пов'язувати шию вузькою червоною стрічечкою. Цим вони виражали свій протест. Проти чого?

6. У якому місті французький король поселив запрошених з Італії майстрів по виробленню шовкових тканин?

7. Яке плем'я заснувало на території сучасної Франції поселення, іменоване Лютецією?

8. Як звали графа, феодальні володіння якого викупив для свого спадкоємця французький король?

9. Феодал, що правив у Дофіні, називався дофін, Бургундією - герцог, Тулузою - граф. Як називали того, хто правил Іль-де-Франс?

10. Російські козаки, розквартировані в Парижі в 1814-1815 рр., вимагали швидкого обслуговування в точках громадського харчування, та так енергійно, що збагатили французьку мову ще одним словом. Яким?

11. Відома француженка Маріана не старіє вже багато років, вона лише міняє вигляд. Років 30 тому вона була схожа на Б. Бардо, потім мала схожість з М. Матье, а зараз вона знову інша. Як їй це вдається?

12. Коли ці дві знамениті пані, що прозвали Малою і Великою Пандорами, подорожували по Європі, там затихали військові дії. Яка ж була їх основна місія?

13. У 2000 р. через усю Францію була протягнута клейонка, завдовжки 600 км, щоб віддати належне лінії, яку знав і використовував весь світ упродовж декількох віків аж до 1911 р. Як вона називається?

14. Під час французької революції король Людовік XVI утік, але був спійманий за допомогою хазяїна готелю, який пізнав короля, хоча жодного разу не бачив його раніше. Як йому це вдалося?

15. Три дочки А. Сорель - статс-дами французької королеви, що жили в XV ст., носили титул "дочки Франції". За що вони удостоїлися такої честі?

16. Яким чином була увічнена тріумфальна перемога Наполеона в кампанії 1806 р. проти Австрії?

17. За свідченням сучасників, в 1844 р. в Парижі бути представником однієї з народностей Франції стало не менш почесно, чим кавалером ордену Почесного легіону. Назвіть цю народність.

18. Яке національне французьке свято, що відмічається 18 березня, визнане міжнародним?

19. Це слово колись означало бочку без дна, покладену на бік. Сучасного значення воно набуло в минулому столітті, завдяки споруді, побудованій інженером Брюннелем. Що це за слово?

20. Здійснивши це нововведення на вулицях Парижу, король Людовик XIV зробив їх безпечнішими. Можливо, завдяки цьому його царювання стали називати "блискучим". Що ж він ввів уперше у світі?

21. У якому випадку франкомовний фільм, що демонструється у Франції і для французів, що добре чують, обов'язково супроводжуватиметься титрами?

23. В середні віки у бідних селянських сім'ях свійську птицю їли тільки в двох аналогічних випадках: у разі смерті хазяїна і... Назвіть другу причину.

24. Париж здавна був законодавцем мод. Проте відомий випадок, коли в 1814 р. російські козаки, увійшовши до Парижу, не лише не піддалися впливу його моди, але і, навпаки, ввели в моду те, що французи тоді не носили. Що ж дістало назву "А-ля рус"?

25. Це складається з чотирьох частин: Кайрі Елейсон, Глорія, Кредо, Санктус Агнус Деі - і, хоча зовсім не матеріально, свого часу, коштувало цілого міста. Назвіть це одним словом.

26. Чому в епоху Великої французької революції деякі розкішно одягнені пані їздили по місту в каретах, стоячи на колінах?

27. Які обов'язки бере на себе керівництво "Клубу дбайливих чоловіків", створеного у Франції?

28. У французькому військовому статуті записане наступне: якщо зустрічаються двоє військових, то молодший першим вітає старшого. Хто, згідно із статутом, повинен вітати першим при зустрічі двох рівних?

29. У XVII - XVIII ст. у старій Франції дворян, що служили королю зброєю, називали "дворянством шпаги", а кого називали "дворянством мантії"?

30. На яке делікатне питання мати герцога Орлеанського далу наступна відповідь: "Коли падаєш в колючки, не знаєш, об яку укололася болючіше"?

31. У Парижі 6 травня 1889 р. відкрилася Всесвітня виставка, яка називалася також виставкою століття. Назвіть самий дивний експонат цієї виставки?

32. У Франції король і королева не відрізнялися чистотою устоїв. Обоє, як правило, мали позашлюбних дітей. При цьому одні з них ставали законними спадкоємцями, а інші - ні. За яким критерієм класифікували законність?

33. У Національній бібліотеці в Парижі зберігається факсимільна копія "Хроніки Фредегара" - усеосяжної історичної праці VII століття визнаного експертами того часу вичерпним офіційним звітом про історичні події епохи. Складалася праця 35 років і охоплювала події від перших єврейських патріархів до епохи правління Меровінгів. Фредегар оповідає про те, як сикамбрійская гілка франків (яка дала назву Франції) отримала це ім'я на честь свого легендарного вождя - Франсіо (нащадка біблейського Ноя), що помер в XI ст. до н. е. Ще до перебування сикамбрів в степах Причорномор'я пращури народу Франсво жили в Древній Трої. На честь цього міста дістало свою назву французьке місто Труа. А чиє ім'я носить Париж?

34. При римлянах на вершині цього пагорба Лютеції стояв храм Меркурія, в якому місцевими жерцями були принесені в жертву троє проповідників християнства. Як відтоді називається це священне місце, увінчане собором Сакре-Кер?

35. У 1871 р. в Парижі за куплет: "Немає порятунку від квасолі - / Розрослася по усьому полю, / Мені дороги не знайти / З моєю Лвзеттою не пройти", заспіваний на вулиці, можна було поплатитися життям. Чому?

36. У XIII ст. в районі сучасного Латинського кварталу навколо церкви стали розростатися корпуси учбового закладу. Як звали ученого-богослова - засновника цього закладу?

37. Чи не першим законом, введеним німецькою армією для жителів Парижу, був закон, що стосується правил дорожнього руху. Говорять, що з цієї миті 3-й рейх був приречений. Що ж наказував цей закон?

38. Іноземцям впадає у вічі звичка французів обмінюватися рукостисканнями буквально з усіма : домашніми, товаришами по службі, знайомими і т. п. Проте при цьому їм необхідно примудритися не уславитися украй невихованими. У якому випадку товариш по службі порахує, що ви його не помітили?

39. Склалася думка, щоб досягти успіху в Англії, треба бути схожим на німців, щоб досягти успіху в Німеччині, треба бути схожим на американців, щоб досягти успіху в Америці, треба бути схожим на японців. На кого треба походити, щоб досягти успіху у Франції?

40. Під час цього свята усі виходять на вулиці і кидають один в одного хлопавками, ракетами, петардами, немов демонструючи власну індивідуальну свободу і незалежність від держави і її законів. Що це за свято?

Відповіді

1. Ейфелеву вежу.

2. Засунувши руки в кишені.

3. А. Дюма, звичайно.

4. Давити вош (мабуть і блюдця для королівських вош були з китайського фарфору).

5. Проти революції і гільйотини.

6. У Ліоні (пам'ятаєте повстання ліонських ткачів?).

7. Паризии (зараховується будь-яка відповідь з аналогічним коренем).

8. Дофінові.

9. Король.

10. Бістро.

11. Маріана - це символ Франції, обличчя якого міняють періодично залежно від моди.

12. Показувати наряди (це були ляльки-манекени, що грали роль сучасних моделей).

13. Паризький меридіан.

14. Його зображення було на усіх монетах (ось де слава не на користь).

15. Їх батьком був король Карл VII.

16. Була побудована Тріумфальна арка.

17. Гасконці.

18. День Паризької комуни.

19. Тунель.

20. Освітлення вулиць за допомогою газових ліхтарів.

21. Якщо це канадський фільм ("У них просто жахливий акцент"!).

22. Вони, бачте, горді.

23. Смерть птаха.

24. Борода.

25. Меса.

26. В цей час модними були дуже високі зачіски.

27. Нагадувати про дні народження близьких.

28. Розумніший.

29. Тих, які займали спадкові судові пости.

30. Хто батько герцога?

31. Ейфелева вежа (почали будувати в січні 1887 р., закінчили 30 березня 1889 р.).

32. Усі позашлюбні діти короля вважалися незаконними, а усі діти королеви - законними, бо довести зворотне в ті часи було неможливе.

33. Паріса, звичайно.

34. Монмартр ("Пагорб Мучеників").

35. Квасолею на мові вулиці називали ненависних, одягнених в захисне обмундирування бошей (німців), що окупували Францію за часів Наполеона III.

36. Сорбонн.

37. Переходити дороги і вулиці виключно у вказаних для переходу місцях!

38. Якщо йому потиснули руку двічі за день!

39. Тільки на французів!

40. День узяття Бастилії.


22 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Японія

1. У усіх різноманітних композиціях вкебани обов'язково є присутніми три компоненти: наприклад, квітка, гілка і трава. Два з них символізують небо і землю. А що символізує третій? 2. Ця тварина допомо

США

1. Які землі колоністи викупили у місцевого вождя за коробку намист, дві бочки тютюну, 6 мушкетів і 3 пари черевиків? 2. 4 червня 1888 р. конгрес штату Нью-Йорк прийняв білль про скасування страти чер

Китай

1. Що, згідно міфології, винайшов Цан Цзе, вивчаючи сліди звірів і птахів? 2. Самоназва Китаю Чжун Го - "серединна держава". Для них - він центр, а весь інший світ - околиця. Таке сприйняття світу мож

bottom of page