top of page
  • shahistua

Китай


1. Що, згідно міфології, винайшов Цан Цзе, вивчаючи сліди звірів і птахів?

2. Самоназва Китаю Чжун Го - "серединна держава". Для них - він центр, а весь інший світ - околиця. Таке сприйняття світу можна помітити, наприклад, в кінотеатрі. Уявіть собі, наприклад, ряд з п'яти крісел. Спробуйте пронумерувати їх по-китайськи.

3. Винайдений в III столітті н. е. прилад чинан замінив китайським мореплавцям птахів. Що це за прилад?

4. Достатня довжина їх служила ознакою високого походження. При такій їх довжині неможливо працювати. Іноді на них надівали срібні ковпачки. Що це?

5. У Китаї офіційний мінімум дорівнює 1500, для робітників - 2000, для тих, що закінчили школу,- 4000. Чого?

6. Словник Чінг Цзе Тунга, що з'явився в Європі в 1637 р., стверджує, що гральні карти були винайдені в Китаї. З чим зв'язує словник їх кількість - 52 - і кількість мастей?

7. У Китаї в IX ст. в ходу були "літаючі монети". З якого матеріалу вони були виготовлені?

8. У Гонконзі китайців, що говорять англійською мовою, називають "бананами". Чому?

9. Древні китайці називали свою країну Серединним царством. Згадавши ще одну древнюйого назву, скажіть, між чим і чим поміщали вони її?

10. Одного разу китайська імператриця Сі Лінгчи пила чай в тіні дерев, як раптом в її чашку щось впало. Виймаючи це з гарячого чаю, вона потягнула за кінець, що стирчить, і сильно здивувалася. Що це було?

11. У нас при зустрічі прийнято потискувати один одному руки, а у китайців - навпаки. Яким же чином вони вітають один одного?

12. Усі собаки у китайців діляться на три категорії: сторожові, мисливські і. Які ще?

13. У 246 р. до влади прийшов імператор Ін Чжен. Бажаючи прославитися у віках, він спалював усі книги про минуле, після чого вирішив узяти собі ім'я Цинь Ши Хуанди. Що воно означало?

14. Династія Цинь прийшла до влади в 255 р. до н. е. Який вплив вона зробила на усю подальшу історію Китаю?

15. Ієрогліф "чай" в Китаї має і друге значення. Яке?

16. У старовинних китайських книгах говорилося, що царем морських звірів є дракон, лісових звірів - тигр. А що є царем лісових рослин?

17. Орли, сови, метелики, цикади, дракони, кажани і летючі риби, леви і тигри. Усе це включає вид спорту, який культивується в Китаї вже не одне століття. Назвіть цей вид.

18. Китайські правителі мали три імена: перше - династичне, друге - особисте. Що необхідно було їм зробити, щоб отримати третє, під яким вони входили в історію?

19. У Китаї зображення раковини молюска пеу у вигляді ієрогліфа увійшло майже до 200 понять, пов'язаних з купівлею, продажем і фінансами. Чим це можна пояснити?

20. Будь-який китайський лікар міг бути покликаний для лікування імператора. Чому кожен з них зобов'язаний був ставити діагноз лише по диханню і пульсу?

21. Лун міг стати невидимим, він завідував дощем і вітром, прикрашав халати імператорів і доставляв їх на небо після смерті. Перекладіть на українську слово "Лун".

22. У сучасному Китаї юнаки і дівчата, що бажають одружитися, нерідко пишуть короткі дані про себе і вимоги до партнера. Ці шлюбні оголошення вільно переміщаються по країні, досягаючи іноді своєї мети і стаючи в цьому випадку сімейною реліквією. На чому ж вони пишуть свої оголошення?

23. Уміння створювати це було неодмінною умовою вступу на державну службу. Без цього не обходилася жодна гулянка, їх посилали поштою замість листів, дарували з нагоди важливих подій. Вважалося, що це може замінити ліки. Що це?

24. Європейський дальтонік може їздити на автомобілі, але, потрапивши в Китай, він обов'язково потрапить в аварію. Чому?

25. Китайці, у яких багато дітей, часто забувають дати їх народження. Як вони поступають, не бажаючи позбавляти їх цього свята?

26. 1 червня 1997 р. виник "спеціальний адміністративний район Сянган". Яку назву він носив раніше?

27. Твердий фарфор обпалювали при температурі 1450°, а м'який - при 1300°. Встановити температуру випалення без всяких приладів для середньовічних майстрів було нікчемною справою. Ні Севр, ні Мейсен не змогли перевершити їх в якості фарфору. Як їм це вдавалося?

28. Вже в VII ст. жанр живопису "шаньшуй" (гори і води) став в Китаї одним з провідних. Європейські імпресіоністи освоять його лише через дванадцять віків. Як він тепер називається?

29. Як китайці переводять "Цзао фань", "Ву фань" і "Ван фань", якщо "фань" - це рис?

30. Відомий жарт про китайців свідчить, що вони... усе, що рухається: у воді - окрім підводних човнів, в повітрі - окрім літаків і на землі - окрім танків. Вставте пропущене слово.

31. У чому бачать китайці сенс намальованої гори, одна сторона якої біла, а інша - чорна? Дайте відповідь двома словами.

32. Під час династії Сун торгівля розвивалася так нестримно і інтенсивно, що це привело до загибелі багатьох цінних бронзових скульптур. Чому це сталося?

33. Китайський ієрогліф, що означає "чай", по-різному читається на півдні і на півночі країни. У Росію чай потрапив з півночі, в Англію - з півдня країни. Як же читають цей ієрогліф мешканці півночі і як мешканці півдня?

34. Вважається, що окуляри винайшли венеціанські майстри на початку XIV ст., але за багато століть до них вони були відомі в Китаї. Темні окуляри надівали судді під час слухання справи. З якою метою вони це робили?

35. У 60-70-і роки XX ст. за часів Мао Цзедуна поряд з Пекіном було побудовано місто - восьме чудо світу, що мало чим поступається справжньому. Всього таких міст, розрахованих на сотні тисяч жителів, було побудовано декілька. Чому ж в їх будинках не було вікон?

36. Китайські імператори хворіли надзвичайно рідко, оскільки винайшли спосіб раціональної оплати праці своїм медикам. У чому полягав його основний принцип?

37. Делікатесною китайською стравою вважається страва "бій дракона з тигром". Назвіть два основних його компонента.

38. Незважаючи на жорстку державну програму обмеження народжуваності в Китаї в 2000 р. стався демографічний вибух. Ювілейний рік, виявляється, тут ні при чому (у китайців - своє літочислення). Що ж надихнуло дисциплінованих китайців на протистояння державній програмі?

39. Китайський манускрипт, датований 40 р. до н. е., приводить опис тодішнього рибалки : гачок з гострої голки, вудилище з бамбука, поплавець - з висушеного спинного мозку великої тварини, приманка - зернятко рису. А що служило волосінню?

40. Китайці давали цьому поетичні назви: наприклад, "червоні персики між очеретом" або "метелики, що пролітають крізь квіти". Вони відточували це мистецтво віками, а насолоджуватися їм можна лише декілька хвилин. Що це за мистецтво?

Відповіді

1. Ієрогліфи.

2. 5,3,1,2,4 (1 - в центрі, далі ліворуч від центру - непарні, управо - парні).

3. Компас.

4. Нігті.

5. Ієрогліфів (таку їх кількість повинні знати перераховані стани).

6. У році 52 тижні і 4 пори року.

7. З паперу.

8. Зовні жовтий, а зсередини білий.

9. Між небом і землею.

10. Шовковичний шовкопряд (очевидно, після цієї події заповзятлива імператриця "запатентувала" технологію виробництва шовку).

11. Потискують руки самі собі (зате гігієнічно!).

12. Їстівні. (Дивуєтеся, чому не декоративні? Я теж. Але, можливо, вони розводять декоративних собак саме для їжі!)

13. Перший імператор.

14. Династія подарувала країні своє ім'я (Сhin).

15. Бадьорість.

16. Женьшень, звичайно.

17. Повітряні змії.

18. Померти.

19. Аж до XX ст. раковина служила грошима.

20. Простим смертним заборонено було бачити імператора.

21. Дракон.

22. На грошах.

23. Вірші.

24. У китайських світлофорах червоний і зелений кольори розташовані навпаки.

25. Святкують усі дні народження в один день.

26. Гонконг.

27. У буквальному розумінні плювали на піч і по характеру шипіння плювка визначали температуру.

28. Пейзаж.

29. Сніданок, обід і вечеря (зате у їх дружин не болить голова про те, що приготувати кожного разу).

30. Їдять.

31. Інь і ян (універсальні ієрогліфи, що означають єдність і боротьбу протилежностей : чоловіче і жіноче начало, добро і зло і т. п.).

32. Їх довелося переплавити на гроші.

33. "Ча" і "ти" (співзвучно російському "чай" і англійському "tee").

34. Щоб ніхто не міг бачити вирази їх облич.

35. Усе це - підземні міста, розраховані на ядерну війну.

36. Медики отримували платню тільки тоді, коли імператор добре себе почував.

37. Кішка і змія.

38. Це - рік Дракона, священного тваринного Китаю. Народитися під цим знаком - велика удача.

39. Шовкова нитка.

40. Фейєрверк.


32 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Японія

1. У усіх різноманітних композиціях вкебани обов'язково є присутніми три компоненти: наприклад, квітка, гілка і трава. Два з них символізують небо і землю. А що символізує третій? 2. Ця тварина допомо

Франція

1. Що французи називають "пастушкою хмар"? 2. Мова французів надзвичайно багата мімікою і жестами. З їх допомогою вони можуть виразити усе на світі: і несхвалення, і недовіру, і перевагу, жаль, легке

США

1. Які землі колоністи викупили у місцевого вождя за коробку намист, дві бочки тютюну, 6 мушкетів і 3 пари черевиків? 2. 4 червня 1888 р. конгрес штату Нью-Йорк прийняв білль про скасування страти чер

bottom of page