top of page
  • shahistua

Брейн-розминка 6 2019-2020

1. Про який пристрій письменник Амброс Бірс сказав: «Це диявольська вигадка, яка знищила можливість тримати подалі небажану вам особу»? (телефон)

2. Що попросили додати в серіал розгублені американські телеглядачі після затвердження на головну роль в серіалі «Доктор хто» шотландського актора? (субтитри)

3. Прослухайте ПРОСТЕ питання. На думку французького ученого та інженера Лазара Карно, перша умова, яку слід виконувати в математиці – бути точним, друга – бути ясним, і третя – бути якомога … Яким? (простішим)

4. Усі знають Томаса Едісона. Та далеко не всі знають його сучасника, іншого американського винахідника Гренвіла Вудса. Вудс – автор 150 патентів, першість на деякі з них він успішно відстояв у суді в Едісона. А що ж, на думку істориків, завадило Вудсу прославитись? (він був темношкірим)

5. У героїні твору Максима Горького Васси Жєлєзнової дві дочки. Васса розуміє, що, втративши одну з них, вона втратить одразу кількох онуків. А покажіть мені те, із чим при цьому героїня порівнює своїх дочок. (рука)

Додаткові питання

1. Статистика, яка знає все, зареєструвала у 1997 році у Нью-Йорку 24712 випадків укусів людей. На першому місці (22076 випадків) стоїть собака, за нею кішка (1152 випадки). А хто у цьому списку посідає третє місце з числом 892? (людина)

2. Українське слово «краватка» - запозичення з французької. Але у французькій мові це слово з’явилося завдяки одному слов’янському народові. Якому? Відповідь: Хорватам (у французькій армії служили хорвати, які носили пов’язки на шиї: croate – хорвати)

3. Спостерігаючи за птахами на Ямайці, Ян Флемінг познайомився із книгою орнітолога на ім’я Джеймс Бонд. Це ім'я здалося йому дуже підходящим для героя роману. У фільмі «Помри, але не зараз» Джеймс Бонд під видом орнітолога проникає на Кубу, маючи при собі книгу… Якого автора? (Джеймса Бонда)

4. Це мистецтво вишивки на сітці із тканини, виготовленої шляхом висмикування з неї окремих ниток, так як кісток із риби. Як називався цей спосіб? (філе)

5. Цей дорогоцінний камінь у 18 столітті на русі називали яхонт лазуревий. Як цей камінь називаємо зараз ми? (сапфір)

6. Згідно з афоризмом Стівена, люди не мають відчувати ніяких обмежень через свої тілесні недоліки, доки вони сильні духом. А назвіть прізвище Стівена. (Хокінг)

7. У давнину у слов’ян існував звичай, згідно з яким спеціально варилась слабоалкогольна медовуха, пити яку потрібно було протягом наступних 30 днів. А кому призначався цей напій? (молодятам)

8. Яким словом в 1843 році шотландський хірург Джеймс Брайд описав процес підпорядкування чужої волі? (гіпноз)

9. За середньовічною традицією звірів, на яких можна було полювати, було тільки п'ять: олень, лань, кабан… Назвіть ще двох, відомих нам з дитинства непримиренних суперників. (вовк і заєць)

10. Як у арабів називається частина будинку, якщо в Індії її назва походить від слова "пурдах" – завіса. (гарем)

11. Що британський педагог і філософ Джон Локк назвав мідною дошкою, покритою буквами, які час непомітно згладжує, якщо іноді не поновлювати їх різцем? (пам'ять)

12. Що чукчі називають словом "тин-лялят", яке у буквальному перекладі означає "крижані очі"? (окуляри)

13. Для якого зимового олімпійського виду спорту як гімн німецький музикант Хармут Енглер написав композицію «Орли повинні літати далеко, високо і вільно»? (стрибки з трампліна)

73 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Заняття 6 2019-2020

14 бій 1. Серед круп української кухні більшою повагою користувалися пшениця, гречка, пшоно звичайне, а також пшоно сорочинське, або сарацинське. Як воно називається зараз? Відповідь: Рис. Коментар:

Заняття 5 2019-2020

11 бій 1. Коли в 1850 році вони вперше з'явилися в Америці, американці очманіли від радості. Їх так пестили й плекали, що через півроку вони вмерли від переїдання. Привезли нових, і незабаром вони так

bottom of page