top of page
  • shahistua

Заняття 5 2019-2020

11 бій

1. Коли в 1850 році вони вперше з'явилися в Америці, американці очманіли від радості. Їх так пестили й плекали, що через півроку вони вмерли від переїдання. Привезли нових, і незабаром вони так розмножилися, що стали приносити велику шкоду і їх знищували у величезних кількостях. Але коли в Бостоні надзвичайно розмножилися шкідливі гусениці, вони врятували бостонців від голоду, за що їм там і спорудили пам'ятник. Кому? Відповідь: Горобцям.

2. Європейці ставилися до них з побоюванням. Француз Туссенель писав: "Загальна неправильність і жахливість, помічена в організмі цих істот, потворні аномалії в влаштуванні органів чуття, що дозволяють бридкій тварині чути носом і бачити вухами — усе це начебто навмисно придумане, щоб вони були символом душевного розладу й божевілля". А от на Сході їх уважають символом щастя. Хто ж вони? Відповідь: Кажани.

3. Великий математик Пуассон не розумів ідей Френеля про хвильову природу світла, звертаючи увагу на те, що за певних умов у центрі тіні від суцільного непрозорого диска повинна була з'явитися світла пляма. Як учені спростували цю критику? Відповідь: Поставили дослід, і все переконалися, що пляма дійсно утворюється.

4. Людиноподібні мавпи так близькі до людей, що хворіють тими ж хворобами, що й люди. Особливо яскраво це видно на прикладі одного органа, який із усіх мавп є тільки в людиноподібних. Якого? Відповідь: Апендикса.

5. У зайця цю функцію виконують вуха. А в автомобіля? Відповідь: Радіатор.

12 бій

1. У Великобританії захотіли випустити в заповідник 1000 їжаків і 1000 їжачих, щоб вони знищили там розмножившихся равликів равликів. Але виникло запитання — як відрізнити їжака від їжачихи? Фахівці заявили, що це може зробити тільки... Хто? Відповідь: їжак.

2. Батийова Дорога, Моісеєва Дорога, Лижний Слід, Шлях Злодія Соломи, Спина Бога, Пилючна Ріка, Дорога Овець... А як ми називаємо це? Відповідь: Чумацький шлях.

3. ЦЕ 1/20000 частина кита, 1/500 частина слона, 1/400 частина коня, 1/250 частина собаки, 1/100 частина мавпи й 1/46 частина людини. Що цЕ? Відповідь: Мозок.

4. У плов прийнято додавати специфічну суміш спецій. У неї входить червоний перець, ажгон і барбарис, узяті в рівних частинах і підготовлені заздалегідь. Під якою назвою цю суміш продають в Узбекистані? Відповідь: "Суміш для плову", звичайно ж!

5. Як відомо, стародавні греки клали небіжчикам під язик мідну монетку, щоб розплатитися з пекельним перевізником Хароном. А навіщо в труну клали ще й медяний корж? Відповідь: Щоб кинути Церберові.


13 бій

1. Цей фольклорний персонаж — мавр і носить ім'я Чорний Пітер. Він одягнений, як середньовічний паж, за спиною в нього мішок з іграшками й ласощами, а в руці — пучок різок. Чий він слуга? Відповідь: Санта-Клауса.

2. Поляки називають її Ендзина, чехи — Езинка, а словаки — Лежибаба. А як називаємо її ми? Відповідь: Баба-Яга.

3. Переклад Біблії на давньогрецький називається Септуагінта — переклад сімдесяти двох перекладачів. А хто з них був головним? Відповідь: Ніхто. Коментар: Вони переводили самостійно, а отриманий переклад звіряли на збіг — для контролю.

4. Він був найвидатнішим рятувальником за всю історію мореплавання. На його рахунку десятки тисяч урятованих людей, сотні кораблів і на багато мільйонів майна. Він був неперевершеним плавцем і видатним лоцманом. Але, незважаючи свою світову популярність, він не вмів читати й писати й не одержав за свою працю ні гроша. Його звали Джеком... А ким були його батьки? Відповідь: Дельфіни, як і він сам. Коментар: 23 роки він проводив кораблі через протоку Френч Пас біля Нової Зеландії й не втратив жодного корабля.

5. У свій час, в XII-XIV столітті ця страва готувалася в основному на свята, була урочистою, обрядовою, і назва цієї страми була рівнозначною слову "бенкет". Пізніше вона стала готуватися при колективних роботах, під час взаємного виторгу, дій артіллю, і її назва стала позначати спільність і приятельство. Назвіть цю страву. Відповідь: Каша.

53 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Заняття 6 2019-2020

14 бій 1. Серед круп української кухні більшою повагою користувалися пшениця, гречка, пшоно звичайне, а також пшоно сорочинське, або сарацинське. Як воно називається зараз? Відповідь: Рис. Коментар:

Брейн-розминка 6 2019-2020

1. Про який пристрій письменник Амброс Бірс сказав: «Це диявольська вигадка, яка знищила можливість тримати подалі небажану вам особу»? (телефон) 2. Що попросили додати в серіал розгублені американс

bottom of page