top of page
  • shahistua

Заняття 6 2019-2020

14 бій

1. Серед круп української кухні більшою повагою користувалися пшениця, гречка, пшоно звичайне, а також пшоно сорочинське, або сарацинське. Як воно називається зараз? Відповідь: Рис. Коментар: Він потрапив в Україну через Угорщину, а угорці, природно, запозичили його в турків.

2. Перший фільм братів Люмьер "Прибуття поїзда" викликав у своїх глядачів, крім захвату й подиву перед зображенням, що рухається, ще одну нестандартну реакцію. Яку й чому? Відповідь: Глядачі в паніці підхоплювалися з місць, боячись бути роздавленими поїздом.

3. Чому сліпа змія не торкає електролампочок, поки їх не включать, але якщо включать — кидається й кусає їх? Відповідь: Її термолокатор реагує на тепло здобичі.

4. Цей співробітник газової мережі в Німеччині безупинно ходить уздовж семикілометрового газопроводу, і, виявивши витік, негайно викликає ремонтників. Як же він їх викликає? Відповідь: Гавкає. Це вівчарка.

5. При Ашшурбаніпалі це були цеглини, при Цинь Шихуанді — бамбукові дощечки, зв'язані шнурком. А чим це було в Прадавньому Єгипті? Відповідь: Сувоями папірусу. Це книги.


15 бій

1. Як жителі Нью-Йорка добираються на відстані до 2-3 кілометрів, якщо поспішають? Відповідь: Ідуть пішки. Це швидше, ніж на автомобілі, через пробки.

2. В 1956 році лейтенант британського флоту Джордж Вукі поставив рекорд дальності й повернувся до місця старту за 12 годин. Який рекорд, вимірюваний у метрах (менше кілометра!), він поставив? Відповідь: Глибини занурення. Швидше повернутися він не міг через декомпресію.

3. Дельфін Теффі за 4 місяця заощадив НАСА 70000 доларів. Як саме? Відповідь: Знаходив падаючі в океан апарати супутників, що спускаються.

4. Недавно в США стався дивний випадок. Дві людини без видимої причини стали чути голоси, що рекламують то мило, то холодильники, то електробритви. Удалося з'ясувати, що незадовго до цього вони відвідали того самого лікаря. Яка його спеціальність? Відповідь: Стоматолог. Коментар: Він використовував у цементі карборунд — типовий напівпровідник. Вони уловлювали "на зуб" радіопередачі.

5. В 1875 році деякий американський священик категорично стверджував, що літати можуть тільки янголи. Це було б не так цікаво, якби не прізвище священика. Назвіть його а ще краще — імена його синів. Відповідь: Уілбур і Орвілл Райт.

16 бій

1. Під час другої світової війни на Соломонові острови прибула американська військова частина. Один із солдатів привіз із собою кішку по кличці Даменіт. Незабаром солдати набули звички пильно спостерігати за її поведінкою й не раз виражали їй вдячність. За що? Відповідь: Вона починала бити хвостом і ховалася в бліндаж, коли чула шум гвинтів японських бомбардувальників.

2. Електрозварювач повинен дивитися на свою роботу через синє скло. Коли на нього попадають крапельки розплавленого металу, вони застигають і заважають огляду. При чищенні скло дряпається, а викидати його шкода — воно дороге. Як знайти вихід з положення? Відповідь: на окуляри робиться насадка із простого скла. Її й можна почистити, і не жалко міняти.

3. Галілей не зміг довести професорам Флорентійської академії існування супутників Юпітера, хоча вони були прекрасно видні у винайдений ним телескоп. Чому ж? Відповідь: Вони категорично відмовилися в нього подивитися.

4. Чому дорівнювала відстань від кінчика носа короля Генріха II до кінців пальців його витягнутої руки? Відповідь: одному ярду.

5. Навіщо в 60-ті роки до стартового пістолета судді перегонів на короткі дистанції прикріплювалась лампа-спалах? Відповідь: Звук проходить 100 м за 0,2 з, а це відбивається на фіксації результатів.

39 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Заняття 5 2019-2020

11 бій 1. Коли в 1850 році вони вперше з'явилися в Америці, американці очманіли від радості. Їх так пестили й плекали, що через півроку вони вмерли від переїдання. Привезли нових, і незабаром вони так

Брейн-розминка 6 2019-2020

1. Про який пристрій письменник Амброс Бірс сказав: «Це диявольська вигадка, яка знищила можливість тримати подалі небажану вам особу»? (телефон) 2. Що попросили додати в серіал розгублені американс

bottom of page